перейти на сайт>>

Поняття та класифікація речей як об’єктів цивільних прав

ID роботи: 7052
Тип роботи:
Об'єм: 33 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Речі як об’єкти цивільних правовідносин: загальна характеристика

1.1. Поняття та види об’єктів цивільних прав

1.2. Речі як об’єкти цивільних правовідносин

Розділ ІІ. особливості класифікації речей у цивільному праві

2.1. Загальна цивілістична класифікація речей у цивільному законодавстві

2.2. Спеціальна, проведена у спеціальних поточних законах та інших нормативних актах класифікація речей

Розділ ІІІ. Проблемні аспекти функціонування інституту речових прав в Україні

3.1. Проблемні питання правового режиму цивільного обороту речей

3.2. Проблема реалізації принципу публічності речових прав в Україні

Висновок

Використана література



Висновок:

Підводячи підсумки курсової роботи слід зазначити, що об’єктами цивільних прав відповідно до положень ст. 177 Цивільного кодексу України визначено речі, в тому числі гроші та цінні па­пери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні й нематеріальні блага. Серед таких об’єктів важливе місце посіда­ють речі, котрі розуміють як частину матеріа­льного світу, що мають матеріальну цінність. До них належать як предмети матеріальної й духовної культури, тобто продукти людської праці, так і предмети, які створені самою при­родою і використовуються людиною для забез­печення своєї життєдіяльності – земля, корисні копалини, рослини. Проте найважливішою ознакою речей, за якою вони стають об’єктами цивільних правовідносин, є здатність речей задовольняти ті чи інші потреби людей.

Відповідно до ст. 179 ЦК України речі є предметом матеріального світу щодо яких можуть виникати цивільні права та обов’язки. Тому цивільне право розглядає речі як засоби виробництва, предмети споживання, предмети природи як у натуральному стані, так і створені людською працею, оскільки вони можуть служити для задоволення потреб людини і бути у її володінні. Отже, речі є основою речового права.

Класифікація речей у цивільному праві проводиться за різними підставами і має важливе теоретичне та практичне значення. Юридична класифікація речей ґрунтується переважно на їх природних властивостях чи суспільному значенні.

Виділяють наступні групи речей: речі, вилучені з цивільного обороту;  речі, обмежені в обороті;  речі, які перебувають в обороті без будь-яких обмежень.

Із враху­ванням правового режиму конкретних речей або груп речей, а також інших критеріїв про­водять класифікацію речей на окремі види. Залежно від їх природних властивостей речі по­діляються на рухомі й нерухомі.

Залежно від того, наскільки вільно речі пе­ребувають в обігу, в цивільному обороті виді­ляють речі, які мають вільний обіг, і речі, які обмежуються в обороті.

Залежно від можливості індивідуалізації ре­чей вони поділяються на індивідуально-визначені і визначені родовими ознаками (ст. 184 ЦК розрізняє речі, наділені індивідуальними або родовими ознаками).

Залежно від здатності речей зберігати при подрібненні свою сутність, вони поділяються на подільні й неподільні. Наприклад поділ яб­лука або дині на частини не змінюють спожив­чих характеристик зазначених речей, оскільки кожна їх частина зберігає основне призначення речі і може бути використана таким же чином, як і цілі яблуко або диня, отже, останні є реча­ми подільними.

Залежно від подільності або неподільності речі визначається також дольовий або субсидіарний характер зобов’язання, яке виникає з приводу даної речі. За ознакою ступеня збере­ження цілісності речі при її використанні виді­ляють споживні й неспоживні речі.

Повноцінна  реа­лізація у законодавстві України принципу пу­блічності речових прав, на нашу думку, пе­редбачає необхідність вчинення певного алгоритму дій. Першим кроком, зокрема, має стати закріплення та законодавче визначення на рівні Цивільного кодексу України змісту принципу публічності речових прав. По­-друге, гарантувати та забезпечити заінтересо­ваним особам, у разі потреби, вільний та від­критий доступ до даних про речові права з державного реєстру. І, нарешті, втретє, маємо задуматися про створення комплексу дієвих механізмів щодо заохочення ініціативи учас­ників цивільного обороту до реєстрації своїх речових прав на майно.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: