перейти на сайт>>

Проблема вибору в умовах обмеженості ресурсів

ID роботи: 979
Тип роботи:
Об'єм: 41 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ і. Економічні потреби та обмеженість ресурсів: загальна характеристика проблеми
1.1. Теоретичні підходи до вивчення проблеми обмеженості ресурсів
1.2. Обмеженість виробничих ресурсів – проблема економічного вибору
1.3 Функціональні особливості механізму впливу обмеженості ресурсів: аналіз зворотних зв’язків у виробничо-господарських відносинах
Розділ іі
Практичні аспекти проблеми вибору в умовах обмеженості ресурсів
2.1. Вплив фактору обмеженості ресурсів на результати економічної діяльності підприємств
2.2. Проблема нерівномірного розподілу природних ресурсів
2.3. Забезпеченість України основними видами ресурсів
Розділ ііі. Проблема взаємодії потреб і ресурсів на сучасному етапі
3.1. Проблема обмеженості ресурсів та оптимального вибору
3.2. Розроблення потенційних напрямків стратегії розвитку з метою вирішення проблеми обмеженості ресурсів
3.3. Розвиток обміну та створення замінників ресурсів
Висновок
Список використаних джерел



Висновок:

В ієрархії принципів економічної теорії принцип обмеженості благ (ресурсів) є первинним. Саме обмеженість ресурсів, як неекономічних, так і економічних, змушує економічних суб'єктів діяти раціонально. У випадку відсутності даного принципу відпала б необхідність в економічному аналізі, розрахунках, плануванні й прогнозуванні. Мрія людства збувалася б миттєво слідом за усвідомленням якоїсь нової потреби, і ми б опинилися в комуністичному раї, де можливе здійснення життя за принципом "від кожного по здатностях - кожному по потребах".

Людство вже переступило стадію первісності, у якій потреби людини були настільки малі, а природа настільки багата, що збирання й полювання служили головними джерелами задоволення цих потреб, поділ праці носив природній характер, була відсутня необхідність у товарнім виробництві й товарно-грошових відносинах, а "обмеженість ресурсів" поступалася місцем "обмеженості потреб".

Сутність принципу обмеженості ресурсів, або принципу рідкості, полягає в констатації того, що всі ресурси, якими користується людина, усі блага, які він створює, не можуть бути вільно відтворені або зроблені в будь-яких необхідних кількостях у певний період часу для досягнення безлічі цілей, які ставлять перед собою люди. "Людина економічна" виявляється у владі суворої реальності. І перше, що їй доводиться робити, це ранжувати, обмежувати або перетворювати свої потреби. Друге - усвідомити свою відповідальність за споживання, виробництво й розподіл ресурсів.

Як було зазначено вище, найважливішим проявом проблеми впливу різних видів обмежень є проблема обмеженості ресурсів, що використовує підприємство у своїй виробничо-господарській діяльності.

Під поняттям «обмежені ресурси» ми будемо розуміти будь-які ресурси, що використовуються чи можуть бути використані в соціально-економічних процесах, але їх доступний обсяг, якості чи наявні способи їх використання неповною мірою задовольняють потреби суб’єкту, що їх використовує чи може використати та призводить до змін в процесах розвитку даного суб’єкту. Оцінка впливу обмеженості ресурсів та оцінка ефективності використання обмежених ресурсів є важливою задачею економічного аналізу та практичної діяльності суб’єктів господарювання.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: