перейти на сайт>>

Доходи населення і рівень життя в Україні

ID роботи: 10060
Тип роботи:
Об'єм: 47 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ ТА ЇХ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

1.1.  Поняття та значення доходів населення як економічної категорії

1.2. Види доходів населення та інструментарій їх регулювання

1.3. Державне регулювання розподілу доходів і система соціального захисту

РОЗДІЛ ІІ. Аналіз рівня та якості життя населення в Україні в умовах політичної та економічної нестабільності

2.1. Рівень життя населення України в цілому та окремих соціально-економічних та демографічних груп

2.2. Аналіз фактологічного матеріалу Держкомстату про стан доходів населення 2015-2017 р.р , джерела їх формування

2.3. Проблеми розподілу доходів в Україні

РОЗДІЛ ІІІ. ПРІОРИТЕТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РЕГУЛЮВАННЯ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ

3.1.  Соціальний захист та державні програми боротьби з бідністю

3.2.  Міжнародний досвід  ефективної стратегії подолання бідності

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ



Висновок:

Підводячи підсумки проведеного дослідження зазанчимо, що доходи населення – складна соціально-економічна категорія. Як будь-яка інша економічна категорія, вона відображає реальні економічні відносини людей (і окремі сторони цих відносин), які складаються в процесі виробництва, привласнення, розподілу, обміну, споживання створюваного продукту між окремими частинами суспільства – домогосподарствами і окремими особами.

Доходи населення в даний час зазнають як кількісні, так і структурні зміни. Розвиток економічних відносин викликає необхідність усвідомлення сутності змін і розробки теоретичних основ формування доходів населення, що відповідають рівню економічного розвитку.

Дослідження теоретичних підходів до визначення доходів населення показало їх складну природу, оскільки в цій категорії переплітаються інтереси населення і держави, працівників і роботодавців, працюючих і непрацюючих верств населення.

Загальні доходи містять усі надходження і розраховуються до сплати податків та обов’язкових платежів. Чисті доходи населення – результат перерозподільних процесів, доходи, що залишаються після здійснення зазначених платежів. Чисті доходи коригуються з урахуванням натуральних соціальних трансфертів.

Окрім того, розрізняють номінальні та реальні доходи. Номінальні доходи – це величина нарахованих виплат і натуральних видач. Реальні доходи – це номінальні доходи, скориговані на зміни цін на товари і тарифів на послуги. Їх величина залежить від величини номінальних доходів та рівня заробітної плати.

Проведений ааліз рівня та якості життя населення в Україні в умовах політичної та економічної нестабільності показав, що добробут населення є показником соціально- економічного розвитку країни та прямо залежить від рівня доходів. Показано динаміку доходів населення України за даними Держкомстату України (за період 2015-2017 рр.), проведено аналіз їх структури. Розглянуто фактичні та реальні показники доходів населення, визначено чинники, що впливають на їх рівень. Визначено, що протягом останніх років динаміка у доходах населення мала позитивну тенденцію. Однак, значний рівень інфляції привів до їх знецінення, свідченням чого є зменшення реальних показників доходів.

Заробітну плату визначено як основний структурний елемент доходів населення, адже її частка у ВВП характеризує ступінь соціального розвитку економіки держави. Виявлено, що низький рівень заробітних плат в Україні є причиною зниження продуктивності праці та поширення тіньового сектору. Мінімальна заробітна плата перевищує рівень прожиткового мінімуму в країні, разом з тим встановлені соціальні стандарти є заниженими і не відповідають реальним мінімальним нормам життєво необхідних потреб населення. Офіційний показник рівня прожиткового мінімуму в Україні не відповідає реальному і встановлюється на основі занижених й непрозорих даних та слабко корелюється з індексом вартості життя.

Збільшення мінімальної заробітної плати позитивно вплине на доходну частину бюджету, проте, першочергова мета такого підвищення – збільшення рівня доходів громадян, може бути не досягнута, оскільки збільшення номінальної заробітної плати не означає одночасного збільшення і реальної заробітної плати. В даному випадку зростання реальної заробітної плати може не відбутись не тільки через зростання рівня інфляції, але й через зміну порядку розрахунку мінімальної заробітної плати.

Зростання доходів населення є важливим чинником росту економіки країни, так як вони формують платоспроможний попит, що у свою чергу стимулює ріст виробництва, забезпечує реалізацію виготовленої продукції та збільшує доходи суб’єктів господарювання. Однак, для того, що б зростання попиту не призвело до інфляції виробництво товарів та послуг повинні також пропорційно зростати, тобто передумовою має бути ріст продуктивності праці в країні.

Аналіз політики держави щодо доходів населення дає змогу зробити висновок про надмірно високу соціальну диференціацію в країні. Вдосконалення структури доходів населення та зменшення соціальних зобов’язань держави призведе до формування середнього класу, що в умовах інтеграції до Європейського Союзу є важливим для України. Потрібно відмовитися від політики, яка передбачала знецінення робочої сили та, як наслідок, зменшення ваги заробітної плати в загальній структурі доходів населення. Потрібно створити умови для ведення підприємницької діяльності, за яких суб’єкти господарювання були б зацікавлені в легалізації своїх доходів. Також потрібно розвивати механізми державного регулювання трудових та підприємницьких відносин на основі системи соціального партнерства.

Зазначені стратегічні дії потрібно враховувати на державному рівні під час розроблення нормативних документів у сфері регулювання доходів населення як основні для подолання бідності та соціально-економічної нерівності в країні. Таким чином, державна політика регулювання доходів населення повинна мати чіткі завдання, методи та достатнє фінансове забезпечення для її реалізації.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: