перейти на сайт>>

Особливості прояву психологічного насилля в сучасній сім’ї

ID роботи: 9734
Тип роботи:
Об'єм: 102 стор.
Вартiсть: 350 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ  АНАЛІЗУ ПСИХОЛОГІЧНОГО НАСИЛЛЯ В СУЧАСНІЙ СІМ’Ї

1.1. Насилля в сім’ї як соціальний феномен

1.2. Поняття, ознаки та соціальні умови виявів психологічного насилля у сімейних відносинах

1.3. Характеристика основних форм прояву психологічного насилля у сучасній сім’ї

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЯВУ ПСИХОЛОГІЧНОГО НАСИЛЛЯ В СУЧАСНІЙ СІМ’Ї

2.1. Обґрунтування методик дослідження особливостей прояву психологічного насилля в сучасній сім’ї

2.2. Особливості прояву психологічного насилля в сучасній сім’ї

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПСИХОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ПРОЯвІВ ПСИХОЛОГІЧНОГО НАСИЛЛЯ В СУЧАСНІЙ СІМ’Ї

3.1. Розробка технологій надання психологічної допомоги особам, що пережили насильство в сім’ї

3.2.  Програма профілактики психологічного насильства в сім’ї та реабілітації, дитячо-батьківська групова психотерапія

Висновки до розділу

Розділ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В РОБОТІ ПСИХОЛОГА

Висновки до розділу

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ



Висновок:

Таким чином, у першому розділі даної дипломної роботи були вивчені теоретико-методологічні основи  аналізу психологічного насилля в сучасній сім’ї. зазначається, що даний вид насильства є одним із найбільш розповсюджених видів сімейного насильства. Разом з тим його найважче виявити, оскільки воно не залишає видимих ознак, та важко діагностувати, оскільки в більшості випадків сама жертва сприймає його як належне і не ідентифікує такі дії як прояв насильства, хоча і страждає від них.

Психологічне насильство у сім’ї – це насильство, пов’язане з тиском одного члена сім’ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю.

Феномен психологічного насильства в сім’ї розглядається в роботі як вплив на психіку члена сім’ї, який може призводити до негативних наслідків таких як: порушення розвитку його індивідуальних, особистісних якостей, емоційного та інтелектуального розвитку, адаптація в соціумі, психічні захворювання. А так само як використання авторитарних і маніпулятивних методів впливу, метою яких служить відкрите або приховане підпорядкування іншої людини свої цілям і впливу.

Соціальна сутність сімейного насильства проявляється в тому, що:

а) воно є суспільно небезпечним діянням, продукуючим людську деструктурність;

б) жертва перебуває в певній залежності від кривдника, що породжує латентність (прихованість) цієї небезпеки від суспільства;

в) у цьому виді насильства звичайно переплітаються як його форми (фізична, емоційно-психологічне, сексуальне, економічне), так і його учасники, так що жертва і ґвалтівник можуть мінятися місцями;

г) в результаті насильство в сім’ї утворює цикли, або кола, які постійно відтворюються і передаються «у спадок» від одного покоління до іншого.

У структурному відношенні соціологічна модель насильства в сім’ї включає три підсистеми:

1) соціальні передумови і умови;

2) середовищні фактори;

3) владно-силову соціальну дію, яка включає суб’єкта насильства (кривдника); його об’єкта (жертву); мотив, мету, насильницькі дії, їх результат.

У другому розділі дипломної роботи було проведене експериментальне дослідження прояву психологічного насилля в сучасній сім’ї. У дослідженні взяло участь 7 повних сімей з дітьми підліткового віку та було сформовано 4 групи респондентів, які увійшли: в першу групу 8 підлітків  у віці від 12 до 15 років, другу групу склали 7 жінок у віці від 30 до 50 років, третю – 7 чоловіків у віці від 30 до 50 років.

З метою вивчення особливостей проявів психологічного насилля в сімейному середовищі був використаний комплекс методик, а саме: проективна методика твір на тему «прояв психологічного насильства в сім’ї», опитувальник «визначення особливостей уявлень про психологічне насильство в сім’ї», проективна методика малюнковий  тест «психологічне насильство в сім’ї». Спираючись на теоретико-методологічний аналіз даної проблеми, а також виходячи з отриманих даних математико-статистичного аналізу, можна зробити наступні висновки:

На перцептивному і понятійному рівні уявлень про психологічне насильство в сім’ї, найбільш повну картину уявлень мають жінки від 30 до 50 років, виділяючи в якості головного критерію психологічного насильства негативний вербальне вплив і більш повно описуючи компоненти психологічного насильства в сім’ї. Чоловіки, в свою чергу, мають слабке уявлення про сутність психологічного насильства, вважаючи основним критерієм вербальний вплив.

У якості жертв  психологічного насильства найчастіше виступають   діти та жінки. У деяких випадках акти психологічного насильства застосовуються до бабусі/дідуся та інвалідів.

Натомість у якості агресорів, які вчиняють дії психологічного насильства по відношенню до інших членів сім’ї  найчастіше виступають батьки/чоловіки, рідше мами/жінки, а також у деяких випадках інші члени сім’ї.

Щодо характеристики агресорів, то серед основних причин прояву психологічного насильства були відмічені наступні: реакція на невиконання чого-небудь,  невдачі в школі. Також причинами психологічного насильства були названі вживання алкогольних напоїв та поганий настрій.  При цьому найбільш типовою реакцією на прояви психологічного насильства є переживання почуття провини та замкнення у собі, активне протистояння (для респондентів першої та другої групи), а також прощення і забування (для респондентів другої групи);

Аналіз малюнків респондентів, на яких їх було запропоновано зобразити прояви психологічного насильства в сім’ї показав, що респонденти першої групи частіше зображують негативну вербальну взаємодію, висловлюючи свої уявлення через кричущих людей, на малюнках респондентів другої групи найчастіше зустрічаються символи домінантної поведінки, а також негативна комунікація. При цьому третина респондентів другої групи та більше половини   респондентів третьої групи зобразили  на малюнках сцени фізичного насильства, використовуючи в якості символів ремінь, палицю, кулак, що говорить про низький рівень усвідомленості суті психологічного насильства.  Дані показники можуть свідчити про закритість даної теми для більшості респондентів.

Таким чином, поставлена гіпотеза про існування статево-вікових особливостей в уявленнях про психологічне насильство в сім’ї була підтверджена. Проведене дослідження показало, що значущі відмінності в уявленнях у різних статевовікових груп пов’язані з недостатньою обізнаністю респондентів з формами прояви психологічного насильства і межами його впливу.

Третій розділ дипломної роботи був присвячений розробці рекомендацій щодо психологічної корекції проявів психологічного насилля в сучасній сім’ї. У системній сімейній психотерапії ми фокусувалися на можливості адаптації жертв насильства та членів сім’ї, залученні їх до вираження своїх емоцій і переживань, сильних якостях особистості членів родини, формуванні нових можливостей комунікації членів сім’ї, аналізі перспектив, визначення планів сім’ї, профілактиці рецидивів насильства, контроль агресивної поведінки членів сім’ї.

На початковому етапі сімейної психотерапії було важливо сформувати правильне і позитивне ставлення до неї членів сім’ї, створити мотивацію до участі. На етапі діагностики сімейних відносин визначався тип дисгармонійних розстановок, встановлювалися причинно-наслідкові зв’язки між психологічними особливостями і реакціями членів сім’ї. На основному етапі реконструкції сімейних ролей проводився аналіз ролей, думок, почуттів, реакцій членів сім’ї. Техніка «програвання ролей один одного», «обмін ролями» допомагала відновити і збільшити довіру членів сім’ї. Використовувалася зворотній зв’язок для того, щоб члени сім’ї навчилися слухати і відчувати один одного. На підтримуючому етапі проводився аналіз перспектив, складання планів сім’ї, профілактика рецидивів насильства.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: