перейти на сайт>>

Стан і тенденції розвитку інституту сім’ї в сучасному суспільстві

ID роботи: 6061
Тип роботи:
Об'єм: 63 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

ВСТУП

Розділ 1. СУЧАСНИЙ СТАН ДОСЛІДЖЕННЯ інституту  сім’ї У СОЦІОЛОГІЇ: ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ

1.1. Сім’я як сучасний соціально-культурний інститут та її функції

1.2.Інститут сім’ї  у наукових дослідженнях та сучасних теоріях

1.3. Історія формування сім’ї як соціального інституту в західноєвропейському культурному контексті

РОЗДІЛ 2. СИСТЕМНІ ДОСЛІДЖЕННЯ особливостей функціонування сучасної української сім’ї як соціальної систем

2.1. Методичне забезпечення досліджень сім’ї як соціального інституту

2.2.  Функціонування сім’ї в період кризи та трансформації суспільства

2.3. Особливості соціально-економічного становища сімей в Україні в умовах формування ринкової економіки

РОЗДІЛ 3.  Дослідження проблем розвитку сім’ї як підґрунтя формування сімейної політики

3.1. Характеристика  тенденцій розвитку сучасної сім’ї

3.2. Проблеми розвитку інституту сім’ї в сучасній Україні

3.3. Соціальна та сімейна політика в сучасній Україні: особливості та напрямки розвитку

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Додатки



Висновок:

Отже, посідаючи найважливіше місце в соціальних зв’язках людини, сім’я була і залишається провідним соціально-куль­турним інститутом. У процесі свого розвитку сім’я набула функ­цій, які тільки в сукупності забезпечують повноцінність її існу­вання, саморозвитку та широку життєдіяльність як соціального інституту. Ці соціальні функції сім’ї, з одного боку, зумовлені впливом суспільства на сім’ю, з іншого – місцем сім’ї в загальній соціальній структурі, завданнями, що вирішує сім’я. Усі функції взаємозалежать, взаємопроникають та взаємодоповнюють одна одну, тому жодну з них не можна виділити як основну або друго­рядну.

Сім’я як соціальний інститут - прийнята суспільством форма спільного життя чоловіка та жінки, пов’язана з продовженням роду, в т. ч. правила утворення сім’ї, норми взаємовідносин у сім’ї, розподіл рольових обов’язків та прав, система символів, в яких суспільство фіксує свої уявлення, пов’язані з цією сферою життя. Таким чином, сім’я, включаючись у ціннісно-нормативну систему суспільства, виступає як соціальний інститут, своєрідний ціннісно-нормативний комплекс, за допомогою якого регулюється й контролюється поведінка членів сім’ї, визначаються їхні соціальні ролі та статуси. Саме рівень розвитку сім’ї разом з характером праці зумовлюють суспільний порядок, за яким живуть люди в різних державах, за різних історичних умов.

Водночас функціонування сім’ї є результатом специфічних соціальних процесів, що відбуваються в суспільстві і сім’я виступає у якості проміжної ланки між суспільством та індивідом. Соціально-економічні умови життєдіяльності сім’ї проектуються на її взаємовідносини із середовищем, а морально-етичні принципи сім’ї формують особистісну ідентифікацію усіх її членів.

Узагальнюючи перераховані вище визначення, можна сказати, що сім’я відноситься до особливих, фундаментальних груп суспільства. Вона є одночас­но соціальною групою і суспільним інститутом.

Існує багато типів сімей. Відповідно до соціаль­но-педагогічного підходу сім’ї класифікують за:

структурою (повна, неповна);

матеріальною забезпеченістю (з дуже висо­ким матеріальним статком; із високим матеріаль­ним статком; із середнім матеріальним статком; із низьким матеріальним статком чи малозабезпече­на; сім’я, що перебуває за межею бідності);

за місцем проживання (міська, сільська);

за сімейним станом (дискантна, позашлюбна, молода, зріла);

за кількістю і наявністю нерідних дітей (без­дітна, малодітна, багатодітна);

за якістю сімейних взаємин (опікунська, при­йомна, благополучна, неблагополучна - конфлік­тна, аморальна, маргінальна) тощо.

До основних функції сучасної сім’ї найчастіше відносять: репродуктивну, виховну, господарсько-побутову, економічну, первинного соціального контролю, духовного спілкування, соціально-статусну, дозвіллєву, рекреаційну, емоційну, сексуальну, соціального захисту.

Сім’я, яка належним чином виконує свої функ­ції, називається здоровою, її основними ознаками є згуртованість, відкритість для встановлення нових стосунків, інтимність, оптимізм і турбота, здат­ність самостійно вирішувати завдання свого розви­тку, ідентичність, готовність до зміни ролей, залу­чення всіх членів про прийняття сімейних рішень тощо.

Перехідний період розвитку суспільства збіль­шив об’єктивні чинники нестабільності сім’ї. Сім’я опинилася в ситуації перебудови соціально-психо­логічних основ сімейного способу життя і життє­вих цінностей, що спричинило необхідність вироб­лення нових, адекватніших сучасним умовам та більш ефективних напрямків соціальної роботи з сім’єю.

Послаблення  позицій інституту сім’ї у сучасному суспільстві має далекоглядні наслідки і є вагомим чинником формування демографічних втрат. Суспільство, змінюючи традиційні ціннісні орієнтації сім’ї, ризикує безповоротно змінити не тільки кількісно-якісні демографічні параметри, але й стикнутись у майбутньому із значними труднощами у соціокультурній сфері. Адже відбувається руйнування морально-етичних норм головного осередку сучасного суспільства, замінюються ключові принципи його функціонування, що є суттєвою загрозою для його майбутнього.

Підбиваючи підсумки можемо зазначити, що су­часна сім’я, її особливості, структура, функції, її вплив на формування особи­стості надають дуже багатий матеріал для психологічних досліджень.

Насамкінець додамо, що, досліджу­ючи різні сім’ї – проблемні, аномальні, нетипові тощо, констатуючи, можливо, певні негативні тенденції, слід все ж па­м’ятати про те, що кожна сім’я володіє внутрішніми ресурсами та потенціалом для розвитку. Будь-який кризовий мо­мент не обов’язково має виключно не­гативне значення, а дозволяє сім’ї, усві­домивши та асимілювавши власний досвід, перейти на інший рівень функці­онування – рівень більш глибоких, більш задовільних стосунків, за яких враховуються потреби кожного. Здо­рова сім’я – це сім’я, в якій існує висо­ка міра внутрішньої єдності та високий ступінь індивідуалізації, вона підтримує свободу перегрупувань та відносну сво­боду розвитку підгруп, дозволяє вільно виходити та повертатись, не викликаю­чи чвари. Індивідуалізація у здоровій сім’я робить можливим високий ступінь мобільності, за якої кожний з членів сім’ї може виступати в різних ролях, не ігноруючи при цьому виконання своїх базових ролей, які обумовлені культу­рою, релігією, традицією, віком, психіч­ною та фізичною зрілістю.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: