перейти на сайт>>

Художнє людинознавство «Енеїди» Котляревського

ID роботи: 5851
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. «Енеїда» І. Котляревського та її людинознавчий аспект

1.1. Людинознавство та особливості його відтворення у творах художньої літератури

1.2. «Енеїда» І. Котляревського  -  енциклопедія українського життя 18 ст.

Розділ ІІ. Художнє людинознавство «Енеїди» Котляревського  та  його роль у зображенні національного характеру, духовного світу та побуту українців

2.1. Духовний світ українців та його зображення в «Енеїді» І. Котляревського

2.2. Особливості зображення життя та побуту українців

2.3. Розкриття особливостей українського характеру у героях «Енеїди»

Висновок

Література



Висновок:

Література, до якого виду вона б не належала, завжди має бути людинознавством, згустком історії, сучасності й мистецтва.

Творчість Котляревського є вершиною української літератури дошевченківської доби. У літературному доробку першим твором за часом і за значенням є «Енеїда», над якою автор працював багато років. І хоч першоджерелом поеми був твір Вергілія, все ж у її основі – сучасне життя, сучасна українському письменникові дійсність. Зі сторінок поеми постають перед нами не абстрактні троянці, а українці з їх національним характером і побутом.

 «Енеїду» Котляревського справедливо називають енциклопедією українського побуту. Письменник, відійшовши від античних традицій, показав українців у типових обставинах їхнього життя, замінивши при цьому римські імена на українські. Високий рівень варіативності в мові Котляревського є закономірним для початкового етапу формування літературної мови. Отже, у творі Котляревського ми бачимо всебічне, справді енциклопедичне зображення українського життя, перед нами постають картини минулого нашої Вітчизни, образи предків. І дивуєшся талантові письменника, його глибокому знанню і розумінню життя народу. Зобразивши в «Енеїді» побутову народну культуру, І. П. Котляревський тим самим подав своєрідну енциклопедію побуту, продемонстрував те, що складалося віками, передавалося віками, передавалося з покоління в покоління, у такий спосіб стверджуючи родовід і національне коріння українців. Відобразивши минуле і сучасне українського народу, заговоривши про народ живою, колоритною розмовною мовою, письменник відстоює і майбутнє цього народу: той, хто має таку історію, таку високу мораль, таку багату мову, культуру, матиме й майбутнє. Саме це сказав своєю поемою І. П. Котляревський.

«Енеїда» І. Котляревського розкрила констурктивні жанрово-родові можливості й реалістичної поетики, її аналітико-людинознавчі ресурси.

Етичні погляди І. Котляревського  втілили особливості суспільно-історичних, релігійних та філософських підвалин епохи, які сформували нове бачення людини.

Ворог будь-якого насильства, деспотизму, він аналізував усі суспільні явища і процеси, теорії через призму їх ставлення до людини, її потреб та інтересів. У цьому питанні І. Котляревського, як мислитель, ішов у руслі гуманістичного, людинознавчого, екзистенційного характеру української філософської думки, для якої людина та її щастя найвищі цінності.

Отже, головне в поемі - утвердження духовних сил народу, уславлення життєлюб­ства, оптимізму, мужності простих людей. З глибокою повагою і любов'ю, з надзвичай­ною теплотою зобразив письменник їх у поемі, наповнивши її ароматом степних вітрів, духом нестримної волі, невгамовною силою життя. За все це «Енеїда» одразу ж діста­ла широке визнання, завоювала велику популярність. Ще за життя І.П.Котляревського з'являється ряд наслідувань і переспівів його «Енеїди» як на Україні, так і на теренах братніх слов'янських народів. Окремі фрагменти, переспіви та переробки з поеми І.П.Котляревського почали побутувати в народі, відіграючи роль важливого культурного чинника.

У поемі автор відтворив різні сторони життя українського суспільства у другій половині XVIII століття. Національне забарвлення і співчуття до долі простого народу зумовили великий успіх «Енеїди» серед сучасників. В образах троянців, карфагенян, латинян зображені українці з їхнім побутом, звичаями, мовою. Еней і його ватага нагадували запорожців, які після ліквідації царизмом Запорізької Січі блукали по світу, поки основна частина їх не оселилася на Кубані, утворивши козацьке чорноморське військо. Своїх героїв письменник наділив рисами запорізьких козаків – сміливістю, відвагою, відчайдушністю, прагненням до волі, відданістю Батьківщині.

Значення «Енеїди» ще й у тому, що своїм безсмертним дітищем Котляревський поєднав українське художнє слово зі світовою культурою. «Енеїда» - чи не єдиний твір у Європі, що став загальнонародним, бо ця перша високохудожня поема нової української літератури зігріває читача власним, а не позиченим світлом. Відомо, що Т. Г. Шевченко, звертаючись до Котляревського, пророкував йому невмирущість. Образи творів Котля­ревського живуть у сучасному живописі, графіці, музиці та інших видах мистецтва.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: