перейти на сайт>>

Облік і оподаткування фінансового результату підприємства

ID роботи: 10181
Тип роботи: Дипломная
Об'єм: 107 стор.
Вартiсть: 300 грн.


Змiст:

ВСТУП

Розділ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Економічна сутність доходів, витрат і фінансових результатів як категорій бухгалтерського обліку

1.2 Особливості формування і обліку фінансового результату підприємства у відповідності з МСФЗ

1.3 Нормативно-правове регулювання обліку і оподаткування фінансового результату підприємства

Висновки до 1 розділу

РОЗДІЛ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ОБЛІКУ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 Організація обліку фінансового результату підприємства

2.2 Методика обліку фінансового результату підприємства

2.3 Удосконалення обліку і оподаткування фінансового результату підприємства в умовах застосування сучасних інформаційних систем

Висновки до 2 розділу

РОЗДІЛ 3 ОПОДАТКУВАННЯ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ ПІДПРИЄМСТВА

3.1 Вплив доходів і витрат на формування фінансового результату підприємства

3.2 Методика оподаткування фінансового результату підприємства

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

3.3 Шляхи удосконалення обліку та оподаткування фінансового результату підприємства

Висновки до 3 розділу

ВИСНОВКИ

ДОДАТКИ



Висновок:

На основі проведеного дослідження методики та організації обліку витрат та доходів основної діяльності можна зробити наступні висновки:

Будь-яка організація, підприємство незалежно від сфери своєї діяльності спочатку визначає розмір прибутку, який вона може отримати в результаті свого функціонування. Прибуток організації, у свою чергу залежить від вартості виробленої (реалізованої) продукції, а також витрат, які виникли в рамках її виробництва. У загальному вигляді під витратами розуміється процес зменшення економічних вигод у результаті вибуття активів і (або) виникнення зобов’язань, які призводять до зменшення капіталу підприємства, за винятком зменшення внесків за рішенням учасників (власників майна).

Облікова інформація є основним джерелом порівняльного оцінювання та аналізу формування і розподілу доходів підприємства. Облік є інструментом збирання та обробки даних про факти господарської діяльності підприємства і здатен надати таку кількість інформації, яка потрібна для задоволення потреб менеджменту. Раціональна організація обліку доходів основної діяльності ринку забезпечить можливість співставлення доходів із понесеними витратами за певними центрами відповідальності та місцями виникнення, що дасть можливість формування фінансового результату на кожному етапі формування доходу.

Для сучасних підприємств важливими етапами організації обліку фінансових результатів є такі:

формулювання завдань менеджменту та прогнозування фінансових результатів підприємства для вирішення цих завдань;

вибір моделі організації обліку;

вибір елементів облікової політики з подальшим аналізом їх впливу на фінансовий результат та впровадження елементів облікової політики в систему бухгалтерського обліку.

У першому розділі   було досліджено економічну сутність доходів, витрат і фінансових результатів як категорій бухгалтерського обліку. Визначено, що основними елементами бухгалтерського обліку, які беруть участь у формуванні фінансового результату, є доходи і витрати, що виступають одним з об’єктів бухгалтерського обліку економічних суб’єктів.

Досліджено нормативно-правові акти України, праці науковців стосовно визнання доходів та витрат підприємства. Основними нормативно-правовими документами, що регулюють правила та процедури формування інформації про доходи та витрати організації є положення з бухгалтерського обліку П(С)БО 15 «Дохід» та П(С)БО 16 «Витрати». У ході дослідження визначено, що дохід доцільно розглядати: з юридичного боку (з позиції передачі прав власності) та з економічної точки зору (з позиції зміни вартості цінності). Витрати та доходи є двома взаємопов’язаними категоріями, що характеризують фінансовий результат діяльності підприємства. В ході дослідження наведено характеристики фінансового результату, які на даний час визначають сутність  поняття фінансового результату, визначено, що  розкриття сутності економічної дефініції «фінансовий результат» є предметом постійного обговорення фахівців у сфері економіки

Особливого значення за існуючих умов набуває порівняння національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в частині таких важливих економічних категорій як «фінансові результати», «доходи», «витрати», враховуючи нюанси розкриття інформації про доходи в звітності українських і закордонних суб’єктів господарювання.

У ході дослідження наведено  порівняльну характеристика П(С)БО 15 та МСФЗ 18 відносно умов визнання доходів та витрат, та зроблено висновок, що міжнародні стандарти містять положення, які розмежовують і конкретизують окремі питання ведення бухгалтерського обліку доходів, щодо  П(С)БО наявні окремі положення, які не є конкретними та призводять до формування неповної інформації про доходи діяльності підприємства.

Стосовно  поняття «витрати»  можна зробити висновок, що положення, які регулюються в П(С)БО 16 «Витрати», мають подібні вимоги до тих, що наведені в міжнародних стандартах бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Визначено, що принципи формування системи обліку фінансових результатів на базі міжнародних стандартів в умовах України, поряд із елементами, способами оцінки та підходами до складання звітності, належать до концептуального рівня, найвищого з точки зору ієрархії абстрагування системи МСФЗ. Зазначені принципи визначають основні вимоги до процесів обліку й аналізу фінансових результатів та якості фінансової звітності, що є продуктом цього процесу. Тому їх визначення для нашої країни є базою для формування системи стандартів фінансової звітності на основі міжнародних стандартів.

Визначено, що загальним нормативно-правовим актом, який  визначає правові засади організації та  ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової звітності в Україні є  Закон  « Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні. Відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi” фінансовий результат (прибуток або збиток) повинен визначатися і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності згідно з принципом нарахування та відповідності доходів та витрат.

Облік  та  оподаткування фінансового результату підприємства регулюється як на рівні держави , так і спеціально розробленими на підприємстві положеннями, що враховують специфіку його діяльності. Методологічні аспекти формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи  та витрати підприємства та їх розкриття у фінансовій звітності наводять Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» , Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» та інші нормативно-правові акти.

У другому розділі  розглянута загальна характеристика досліджуваного підприємства –  Товариство з обмеженою відповідальністю «ФОРЧУНБЕВ ІНТ.» ,  створеного засновниками підприємства, як самостійна юридична особа.  Основним видом діяльності ТОВ «ФОРЧУНБЕВ ІНТ.» є оптова торгівля напоями. Метою діяльності ТОВ «ФОРЧУНБЕВ ІНТ.» є здійснення виробничо-господарської діяльності, спрямованої на отримання прибутку, задоволення соціально-економічних інтересів засновників і членів трудового колективу Товариства. Товариство веде бухгалтерський облік, складає і подає фінансову звітність відповідно до чинного законодавства України.

Організація та методика обліку доходів, витрат та фінансових результатів діяльності  на ТОВ «ФОРЧУНБЕВ ІНТ.»  зафіксована у обліковій політиці підприємства, яка відображена у Наказі про облікову політику Товариства. Облікова політика в частині доходів, витрат та фінансових результатів має вагоме значення для ефективної організації бухгалтерського обліку, тому що доцільність, обґрунтованість та деталізація процесу обліку доходів, витрат потрібні для ухвалення управлінських рішень, визначення результатів діяльності підприємства, виконання певних завдань структурними підрозділами, визначення фактичної ефективності організаційних заходів щодо розвитку й удосконалення господарської діяльності Товариства.

Анатітичний облік фінансових результатів на Товаристві ведеться окремо по оптовим складам та магазину і узагальнюється по Товариству.

Синтетичний  облік фінансових результатів  на Товаристві ведеться на рахунках  79 «Фінансові результати» та 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», до яких відкриваються окремі субрахунки.

Фінансовий результат до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат, після оподаткування як різниця між прибутком до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Остаточний фінансовий результат – чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат Товариства за звітний період. Списання суми чистого прибутку з рахунку «Фінансові результати» у досліджуваного підприємства проводиться раз на рік.

Результати досліджень свідчать, що основними первинними документами на Товаристві, в яких присутня інформація про доходи , є – фіскальні чеки, товарні чеки, накладні, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт та наданих послуг, розрахунки (довідки) бухгалтерії, прибуткові касові ордери, виписки банку, договори купівлі-продажу.

Згідно із національними положеннями бухгалтерського обліку та планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та інструкцією про його застосування для обліку доходів ринку використовують рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності» , які використовуються для визначення в системі обліку отриманих фінансових результатів після їх відображення у взаємозв’язку із відповідними рахунками витрат класу 8 і 9.

Для удосконалення управління підприємством необхідно використовувати нові методи управління і сучасні технічні засоби побудови різноманітних інформаційних систем.  Комп’ютеризація обліку витрат охоплює широке коло трудомістких операцій. До них відносять: групування виробничих витрат напрямами витрачання, визначення нормативної (планової) та фактичної величини витрат, облік відхилень від норм витрат, зведений облік витрат на виробництво, відображення на рахунках синтетичного обліку кореспонденції рахунків. Сучасні підприємства для обліку доходів та витрат користуються програмним продуктом – «1С:Бухгалтерія 8.0», яка має ряд переваг перед іншими подібними програмними продуктами. «1С: Бухгалтерія» виступає комплексним програмним продуктом, який має багато спеціалізованих галузевих версій. Програма має гнучку конфігурацію та може бути настроєна відповідно до вимог конкретного підприємства. Різні версії цієї програми можуть бути використані для створення окремого АРМ бухгалтера або для організації системи бухгалтерського обліку на основі локальної комп’ютерної мережі підприємства з можливістю оновлення встановленого програмного продукту через Internet.

Автоматизація бухгалтерського обліку на підприємстві за допомогою програми «1С: Бухгалтерія 8.0» має беззаперечні переваги, але потребує значних витрат часу та коштів. Таким чином, автоматизація системи бухгалтерського обліку дозволяє підприємству істотно полегшити працю бухгалтера, позбавити його від рутинної роботи, підвищує оперативність та точність облікової інформації, дозволяє більше приділяти проведенню економічного і фінансового аналізу роботи підприємства та пошуку резервів щодо підвищення ефективності цієї роботи.

У третьому  розділі визначено, що доходи і витрати Товариства  відносяться до економічної бази формування фінансового результату, впливаючи на нього в бік збільшення або зменшення. Вплив доходів та витрат на фінансовий результат для Товариства  є суттєвим, так як відбувається збільшення і зменшення фінансового результату в такій мірі, яка є критично значущою для Товариства. У зв'язку з цим потрібне  докладне вивчення  доходів та витрат для прийняття відповідних управлінських рішень.

Фінансовий результат, як кінцевий результат господарської діяльності, залежить від співвідношення між розміром доходів Товариства та  його  витратами на здійснення торгово-фінансової діяльності.

До основних факторів, що впливають на рівень доходів Товариства від реалізації товарів належать ціна реалізації і закупівлі товарів та кількість проданих товарів та встановлені на державному рівні податки.

Фінансовий результат формується на основі фактично здійснених та відповідним чином задокументованих, зареєстрованих і облікованих господарських операцій і суть цих операцій одна. Результат від здійснення цих операцій, визначений на основі облікових даних може відрізнятися за рахунок застосування різних методів оцінок активів, нарахування амортизації, тощо, та суть здійснених операцій не змінюється. Вибір методів оцінки, визнання залежить від перевалювання інтересів тієї чи іншої групи людей (власників, керівництва, держави, працівників).

В ході дослідження наведено методику  обліку фінансових результатів ТОВ «ФОРЧУНБЕВ ІНТ.» та визначено порядок складання  податкової звітності з податку на прибуток.

На основі вивченого досвіду організації та методики бухгалтерського обліку  запропоновано номенклатуру субрахунків та аналітичних рахунків з обліку доходів, витрат та фінансових результатів від основної діяльності оптових торгівельних підприємств, що полегшує виявлення напрямків неефективної (непродуктивної) діяльності підприємства, їх аналізу та складання прогнозів на майбутнє за видами та характером діяльності, та складання Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід).

Удосконалення аналітичного обліку дозволить вести деталізовану аналітику за умов функціонування оптових торгівельних підприємств, що дозволить ефективно і безперебійно працювати при постійному зростанні кількості користувачів.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: